Motiverende leerkrachten zijn zo belangrijk! Ze geven vleugels.

Mensen die in je geloven, die je kansen geven, 
die je motiveren. 

Dat geeft je energie. Ook André ondervond dat. Alles begon in Don Bosco Heverlee, waar hij les kreeg van 5 bijzondere leerkrachten die nog altijd een grote plaats hebben in zijn hart.
“Ik heb heel veel te danken aan 5 fantastische leerkrachten van Don Bosco Heverlee. Je moet weten: ik was als tiener een beetje schoolmoe. Ik wou vooral met mensen en lekker eten bezig zijn. Toen ik zag dat er zoiets bestond als ‘gezins- en nijverheidstechnieken’, een allround beroepsopleiding, was mijn keuze snel gemaakt. Ik kreeg in die opleiding onder andere kooklessen. Niks culinairs, maar dagelijkse kost. Tijdens het bereiden van die eenvoudige gerechten leerde ik van mijn leerkrachten hoe belangrijk lekker en gezond eten is.”

Meer dan leerstof
“Maar dat is niet het enige”, gaat André verder, “Ik herinner me vooral hoé die 5 kanjers van toen lesgaven. Met zoveel enthousiasme! En ze behandelden ons allemaal met respect. Geloofden in ons. Zo groeide in mij het zelfvertrouwen om mijn eigen weg te zoeken. En dat werd de ouderenzorg. In die richting leerden we alles over goede zorgen voor senioren. Ik zag hoe senioren leefden. En ik herinner me dat ik, door veel met hen om te gaan, enorm veel respect voor hen kreeg. Dat is iets dat me nooit meer heeft losgelaten.
Ik kan die 5 leerkrachten van toen niet genoeg bedanken. Ze hebben een vuurtje in mij aangewakkerd. Me in de richting geduwd van het werk dat ik zo graag doe: lekkere maaltijden maken, met een sausje van warme zorg.”

Koken en wetenschap
Toen André als kok in de zorg werkte, kruiste op een dag Edwig Goossens zijn pad. “Edwig is de persoon die mijn keuken naar ‘the next level’ bracht. Hij is een internationale autoriteit op het vlak van zorg en voeding. Met zijn Center for Gastrology slaat hij een brug tussen de culinaire en de wetenschappelijke wereld: hij gebruikt wetenschappelijke kennis om tot een nieuwe manier van koken te komen. Lekker eten in zorginstellingen is een van zijn stokpaardjes.”

Recepten
“Het uitgangspunt van Edwig is simpel. Dat ons zicht en ons gehoor achteruitgaan als we ouder worden, weten we allemaal. Maar hetzelfde gebeurt met de reuk- en smaakzin. En daar was tot voor kort weinig aandacht voor. Door recepten bij te stellen en te verfijnen, kan je daarop inspelen en ouderen weer zin geven in eten. Dat sprak me natuurlijk meteen aan! Ik volgde de opleiding Gastro-Engineering bij Edwig en werd de eerste hoger opgeleide chef van België. Er ging een nieuwe wereld voor me open. Edwig triggerde mij om mijn grenzen te verleggen. Hij wakkerde mijn creativiteit aan. Betrok me bij zijn projecten. Hij heeft me zoveel geleerd. Daar bestaan geen woorden voor.”


André is zijn 5 leerkrachten van Don Bosco en Edwig Goossens enorm dankbaar. Ze geloofden in hem. Gaven hem kansen. Omdat hij zelf ondervonden heeft hoe belangrijk dat is, wil hij ook iets betekenen voor anderen.

Benieuwd hoe hij dat aanpakt?
Je ontdekt het in een volgend artikel.

Motiverende leerkrachten zijn zo belangrijk!  Ze geven vleugels.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x