Balletjes met krieken

18 maart 2020

Balletjes met krieken

Balletjes met krieken

Ondertussen is het duidelijk dat de meeste onder ons de komende weken héél veel tijd in hun eigen huis gaan doorbrengen.  Ben je samen met jouw partner, alleen of samen met de kinderen?  Een lekkere maaltijd blijft toch belangrijk en hartverwarmend! 

Heb je zin om zelf eens aan de slag te gaan met de kinderen?  Dit gerechtje, een echte klassieker, lijkt me ideaal, alle kinderen helpen graag mee balletjes rollen, toch?

Persoonlijk doet dit recept me enorm terug denken aan vroeger, aan onze familiale zondagse bezoekjes aan mijn grootouders.  Elke zondag, of toch bijna elke, gingen we hen samen bezoeken in de late namiddag.  Mijn grootouders hadden dan altijd enorm veel eten voorzien voor ons allemaal: pistolets met beleg, verschillende fruittaarten en ook ja… balletjes met krieken.
Jammer genoeg moeten we deze gezellige familie etentjes momenteel even uitstellen.  Maar van de balletjes met krieken mogen we wel blijven genieten!

Ingrediënten

4 porties – 10 min voorbereidingstijd - 20 min gaartijd

  • 800 gram kalfsgehakt
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • bakboter
  • 800g krieken op sap (ingemaakt, bokaal)
  • 1 eetlepel maïzena (bindmiddel): ofwel maïzena die je dient op te lossen in water, of instant maïzena
  • Bruin brood / rogge brood en verse boter
  • Kruiden: peper, zout: optioneel

Bereiding

  • Kruid het gehakt met peper (en zout) en meng met het ei.  Strooi er het paneermeel bij en meng.  Rol balletjes van het gehaktmengsel.  Als je balletjes rolt met natte handen, dan blijft het gehakt veel minder aan je handen kleven!
  • Vervolgens kan je de gehaktballetjes garen op verschillende manieren:
  • Leg de balletjes in een ovenschaal en zet in een op 180 graden voorverwarmde oven gedurende 20 à 25 minuten.
  • Gaar de gehaktballen in kokend water gedurende ongeveer 6-7 minuten.  Laat ze vervolgens even uitlekken op een schone handdoek (om spatten in de pan achteraf te vermijden).  Daarna bak je ze bruin in een gesmolten klontje boter in een ruime braadpan.  De balletjes moeten aan alle kanten mooi gekleurd zijn.
  • Verwarm een klontje boter in een pan.  Bak de balletjes rondom bruin in de boter.  Voeg nu een glaasje lauw water toe aan de gehaktballen in de pan, zet het vuur wat lager en zet een deksel op de pan.  Laat de balletjes gedurende een 20-tal minuutjes verder garen.
  • Ondertussen breng je de kriekjes op sap rustig aan de kook in een kookpot.
  • Roer de maïzena door de krieken op sap, tot je een gebonden saus hebt.  Opgepast dat je niet te veel maïzena in 1 keer toevoegt, want een te dikke saus is niet lekker.  Best de maïzena beetje bij beetje toevoegen en goed roeren.
  • Alles klaar en gaar?  Kies hoe jij de balletjes wil serveren!  Je kan de gehaktballen in de saus leggen of je kan de krieken apart bij de balletjes geven.
  • Afwerken met enkele sneetjes brood met verse boter en jouw maaltijd is klaar!

Er is ook een ‘zoetere’ variant op dit gerecht die ik zelf nog niet heb uitgeprobeerd.  Wil je zelf toch eens proberen: vervang dan de maïzena gedeeltelijk door vanillepuddingpoeder.

Kan je niet zelf aan de slag?  Geen probleem!  Wij leveren dagelijks maaltijden aan huis, en ook deze maaltijden worden vaak geïnspireerd door gerechten uit de oude doos.

Smakelijk!

Anniek


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x