11 juni 2020

Bloemkool met worst

Wat eten jullie vanavond? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een echte Vlaamse klassieker? Misschien klinkt worst met bloemkool in bechamelsaus wel verleidelijk…

Bij mij bepaalt het weer vaak het gerechtje waar ik zin in heb.  Vandaag is een eerder grijze dag, dus wat comfortfood mag wel voor mij!  Ook weet ik dat ik hiermee iedereen thuis blij maak vanavond en dat is toch al belangrijk om het samen gezellig te hebben aan tafel.  Net zoals mijn mama mij vroeger blij kon maken met dit gerecht.  Heerlijk toch na een dag hard gewerkt te hebben op school…nostalgie.

Wat eten jullie er nog graag bij?  Een puree van aardappelen smaakt er prima bij, of gewoon een gekookt aardappeltje.  Ik had nog wat krieltjes over die ik doormidden heb gesneden, wat besprenkeld heb met olijfolie en vervolgens een uurtje in de oven gezet op 180°.

Zin om zelf eraan te beginnen?

Ingrediënten

4 porties – ongeveer 30 min bereidingstijd

  • 1 bloemkool
  • 4 worsten naar keuze
  • Olijfolie of boter
  • Peper
  • Wat extra kruiden zoals peterselie en bieslook om wat extra kleur en smaak te geven

Voor de bechamelsaus

  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 500 ml melk
  • Muskaatnoot, peper

Bereiding

  • Verdeel de bloemkool in roosjes.  Breng een pot met water aan de kook en kook de bloemkoolroosjes beetgaar in ongeveer 6 à 7 minuten.
  • Laat wat olijfolie warm worden in een pan of laat wat boter smelten en bak de worsten goudbruin in ongeveer 10 minuten (dit is afhankelijk van de dikte).
  • Ondertussen maak je de bechamelsaus

bechamelsaus

  • Smelt de boter in een pannetje en doe er de bloem bij.  Goed doorroeren tot de boter heet is, maar nog niet begint te kleuren (“tot het begint te geuren naar pannenkoeken” is een tip die ik ooit kreeg)
  • Giet er voorzichtig en beetje bij beetje de melk bij en ondertussen goed blijven roeren, breng al roerend de melk aan de kook tot ze voldoende is ingedikt.
  • Breng op smaak met peper en muskaatnoot en naar gewenst wat zout of een half bouillonblokje.

Voeg zeker wat peterselie en bieslook toe om een frisse toets te geven aan dit gerecht.

Ook zin gekregen in deze klassieker?  Zeer binnenkort te vinden in onze automaten of geleverd als maaltijd aan huis.

Geniet ervan!

Anniek


Bloemkool met worst

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x