4 maart 2020

Hesprolletjes in de oven met puree

Dit gerecht stond bovenaan mijn lijstje van lekkerste gerechten in mijn jeugdjaren.  Niets beter dan tijdens de wintermaanden, bij koud en guur weer, me verheugen op de hesprolletjes die we ‘s avonds zouden eten.

Witloof op zich smaakt wat bitter, maar gewikkeld in een sneetje gekookte hesp en in combinatie met een rijke kaassaus én het krokant kaaskorstje…lekker!  Ideaal is om de hesprolletjes te combineren met aardappelpuree.

Wil jij liever nog wat extra groenten?  Vervang de aardappelpuree dan eens door knolselderpuree. 

Ingrediënten

2 porties- 10 min snijwerk - 30 min bereidtijd

  • 4 stronken witloof
  • 4 plakjes beenham
  • 25 gram geraspte Gruyère
  • 4 aardappelen
  • Bakboter / olijfolie
  • Nootmuskaat
  • Peper

Voor de kaassaus

  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 250 ml melk
  • 25 gram geraspte Gruyère
  • Zout of een half groentebouillonblokje

Bereiding

  • Verwijder de buitenste blaadjes van de witloof en spoel kort onder de kraan. Verwijder vervolgens het harde stuk.
  • Smelt een klontje boter of wat olijfolie in een pan (of kookpot) en leg er de stronken witloof mooi naast elkaar in.  Laat het witloof lichtjes bruinen.
  • Zet vervolgens een deksel op de pan (of kookpot), zet het vuur wat minder en laat het witloof op een zacht vuur sudderen.  Eventueel kan je een bodempje water toevoegen.
  • Prik af en toe eens met een mes in de witloofstronken om na te gaan of ze gaar zijn.  
  • Ondertussen schil en was je de aardappelen en kook je ze gaar in water.
  • Pureer de aardappelen met de stamper en roer en wat melk en / of boter door om de puree smeuïg te maken.  Kruid de puree met peper en muskaatnoot.

Ondertussen maak je de kaassaus

  • Smelt de boter in een pannetje en doe er de bloem bij.  Goed doorroeren tot de boter heet is, maar nog niet begint te kleuren (“tot het begint te geuren naar pannenkoeken” is een tip die ik ooit kreeg)
  • Giet er voorzichtig en beetje bij beetje de melk bij en ondertussen goed blijven roeren, breng al roerend de melk aan de kook tot ze voldoende is ingedikt.
  • Breng op smaak met peper en muskaatnoot en naar gewenst wat zout of een half bouillonblokje.
  • Meng de Gruyère onder de saus en laat smelten.

Ovenschotel

  • Warm de oven voor op 180 graden.
  • Rol elke stronk witloof in een plakje beenham.
  • Leg de rolletjes mooi naast elkaar in een ingeboterde ovenschotel en schep de kaassaus erover.
  • Zet de schotel een 15-tal minuten in de over en laat op het einde even gratineren onder de grill voor een mooi krokant korstje!

Ik weet wat ik vanavond ga eten!

Geniet ervan,

Anniek


Hesprolletjes in de oven met puree

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x