Lasagne

19 mei 2020

Lasagne

Deze week geen Vlaamse, maar wel een Italiaanse klassieker! 

Op de dagen dat ik lasagne bolognaise op tafel zet, is het hier letterlijk feest…voor de zoon dan, hij is er gek op.  En liefst wil hij dat ik verse lasagne maak, niet uit de winkel.  Inderdaad, verse lasagne klaarmaken neemt wel wat tijd, maar de smaak achteraf maakt dit weer helemaal de moeite waard!

Ondanks dat de bereiding wat tijd vraagt, vind ik het ook wel een gemakkelijk gerecht.  Je kan het zonder probleem op voorhand klaarmaken en in de oven schuiven op het moment dat jij lekker geniet van een aperitiefje met familie of vrienden.  

Ook kan je al eens variëren in de ingrediënten; wat meer groenten toevoegen, of waarom de lasagne bladen eens niet vervangen door aubergine en/of courgette.  Eén keer heb ik zelfs eens de bechamelsaus weggelaten en gewoon extra veel bolognaisesaus gebruikt, het bespaarde me wat tijd en was ook heel lekker.

Met dit recept ben ik aan de slag gegaan voor een traditionele lasagne bolognaise.

Ingrediënten

4 porties – ongeveer 90 min bereidingstijd (waarvan ongeveer 30 minuten in de oven)

Voor de bolognaisesaus

  • Olijfolie

  • 500 gram gehakt

  • 2 uien

  • 1 teentje look

  • 500 gram tomaten (vers of uit blik)

  • Kruiden: oregano, basilicum, Provençaalse kruiden, peper, zout (optioneel) – gedroogde of verse kruiden

Voor de bechamelsaus

  • 30 gram boter

  • 30 gram bloem

  • 500 ml melk

  • Muskaatnoot, peper

Voor de afwerking

  • 24 lasagnevellen

  • 200 gram gemalen kaas (ik verkies geraspte parmezaan)

Bereiding

Bolognaisesaus

  • Begin met de ui en de knoflook fijn te snipperen en in olijfolie aan te stoven tot de ui glazig wordt.

  • Doe het gehakt bij in de pan en bak het rul door het regelmatig om te draaien.

  • Strooi de gedroogde of verse kruiden (gesnipperd) bij het gehakt en roer alles goed om.

  • Voeg nu de tomaten uit blik of de verste tomaten in stukjes gesneden bij het gehakt.

  • Laat de saus rustig sudderen op een zacht vuurtje voor ongeveer een 30-tal minuutjes.

Ondertussen begin jij aan de bechamelsaus

  • Smelt de boter in een steelpannetje en doe er de bloem bij.  Nu is het belangrijk dat je goed blijft roeren tot de boter goed heet is, maar niet aanbrandt.  

  • Giet er vervolgens beetje bij beetje de melk bij en blijven roeren met een klopper om het mengsel glad te maken.

  • Breng het mengsel al roerend aan de kook, opgepast dat je het vuur niet te hoog laat staan.

  • Laat de saus indikken tot de gewenste dikte, haal het steelpannetje van het vuur en breng nog op smaak met nootmuskaat en peper (en zout optioneel).

Afwerking
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

  • Neem een rechthoekige ovenschaal en beboter ze of wrijf ze in met wat olijfolie.

  • Schep er een laagje bolognaisesaus in.  

  • Leg daarop de eerste laag van de droge lasagnevellen.

  • Vervolgens schep je een laag bechamelsaus op de lasagnevellen.

  • Dit herhaal je tot je van alle ingrediënten voldoende overhoudt voor nog één laagje: meng de rest van de bolognaise met de bechamel en schep over de laatste laag lasagnevellen.

  • Ten slotte nog afwerken met een laag geraspte parmezaan en jouw lasagneschotel is klaar om in de oven te gaan.

  • Laat 30 à 40 minuten in de oven bakken.

Aarzel zeker niet om extra groentjes toe te voegen aan jouw saus: courgette, worteltjes, aubergine, champignons.  Of stukjes pancetta.  Heerlijk!

Een heerlijke lasagne is binnenkort te vinden in onze automaten of wordt geleverd als maaltijd aan huis.

Geniet ervan!

Anniek



Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x