Ovenschotel met bloemkool en gehakt

6 februari 2020

Ovenschotel met bloemkool en gehakt

Wat eten jullie vanavond? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een gezond gerecht? Misschien klinkt deze ovenschotel met bloemkool en gehakt wel verleidelijk!
Ik heb vandaag gekozen voor de extra gezonde versie door mijn schotel af te werken met een laagje puree van broccoli.

Ovenschotels staan thuis tijdens de winterperiode heel vaak op tafel. Je kan er eindeloos mee variëren op vlak van groenten en vaak doe je er zowel groot als klein een plezier mee. Ook handig is dat een ovenschotel de ideale manier is om restjes groenten te verwerken.  Iets te veel groenten klaar gemaakt gisteren en dus wat overschot?  Gooi dit zeker niet weg, maar verwerk ze in een ovenschotel de volgende dag. 

Ik heb vandaag gekozen voor de extra gezonde versie door mijn schotel af te werken met een laagje puree van broccoli.  Verkies je toch de gewone versie, vervang de broccoli dan door aardappelen.


Ingrediënten

Voor 4 personen * 20 min voorbereidingstijd * 20 min oventijd

  • 400 gram rundergehakt
  • 1 sjalotje
  • 1 bloemkool
  • 2 broccoli
  • Olijfolie
  • Rozemarijn
  • Peper
  • Muskaatnoot
  • Geraspte parmezaan

Bereiding

  • Verwarm de oven op 180 graden C. 
  • Snij de bloemkool en broccoli in roosjes en spoel ze af.
  • Maak 2 kookpotten met water aan de kook, 1 voor de bloemkool en 1 voor de broccoli.
  • Blancheer de broccoli beetgaar en kook de bloemkool gaar.
  • Snipper het sjalotje fijn en stoof het aan in een pan.
  • Bak het gehakt rul in olijfolie in dezelfde pan en kruid met rozemarijn en peper.
  • Wanneer de bloemkool gaar is, nog even aanstoven in een beetje olijfolie en kruiden met peper en muskaatnoot.
  • Doe het gehakt en de bloemkool samen in een ovenschotel en roer door mekaar.
  • Mix de broccoli tot een fijne puree en kruid met peper en muskaat, eventueel een beetje boter doorroeren voor de liefhebbers.
  • Lepel de broccolipuree bovenop de mengeling van gehakt en bloemkool.
  • Afwerken met een laagje parmezaan bovenaan voor het heerlijke korstje. 
  • Zet de ovenschotel een 20-tal minuutjes in de oven en op het einde even op grillstand.

Als je dit gerechtje wat rijker en smeuïger zou willen, kan je er ook een bechamelsaus bij maken!

  • 30 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 500 ml melk
  • Nootmuskaat, peper en zout of een half groentebouillonblokje
  • Smelt de boter in een pannetje en doe er de bloem bij.  Goed doorroeren tot de boter heet is, maar nog niet begint te kleuren (“tot het begint te geuren naar pannenkoeken” is een tip die ik ooit kreeg)
  • Giet er voorzichtig en beetje bij beetje de melk bij en ondertussen goed blijven roeren, breng al roerend de melk aan de kook tot ze voldoende is ingedikt.
  • Breng op smaak met peper en muskaatnoot en naar gewenst wat zout of een half bouillonblokje.


Heb je ondertussen zin gekregen in deze ovenschotel, maar lukt het je niet om deze zelf te maken wegens tijdsgebrek? Niet erg, volgende week vind je deze schotel terug in onze automaat verse voeding!

Welke versie het ook wordt, de zelfgemaakte of de kant en klare… GENIET ERVAN!

Anniek

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x