26 maart 2020

Stoemp van savooikool met worst en pickles

Ondanks een geslaagde start van de lente hebben wij toch nog genoten van een lekker bordje boerenkost!  Puree met worst…voor velen toch het ultieme comfort food.  Dit keer werd het een puree van savooikool of groene kool.  Savooikool met haar donkergroene buitenbladeren en een iets lichter groen hart is rijk aan voedingsvezels en vitamine c.  Persoonlijk vind ik deze kool lekker gecombineerd met wat gerookt vlees – vandaar de gerookte spekjes in dit gerecht. 

Heb jij ook zin om even de nostalgische toer op te gaan?  Met dit recept kan je zeker zelf aan de slag.  Uiteraard kan je ook kiezen voor jouw maaltijd aan huis geleverd!

Ingrediënten

4 porties – 10 min voorbereidingstijd - 20 min gaartijd

  • 800 gram aardappelen om puree van te maken

  • Een halve savooikool (groene kool)

  • 4 worsten

  • 150 gram gerookte spekreepjes

  • Een scheutje melk

  • 1 eetlepel mosterd

  • 4 eetlepels pickles

  • Boter

  • Peper, muskaatnoot en zout (optioneel)

Bereiding

  • Best laat je de worst een uurtje op kamertemperatuur komen.  Smelt een klontje boter in een braadpan en braad de worst aan, enkele minuten per kant.

  • Zet vervolgens het vuur wat lager en laat de worst rustig verder garen.

  • Schil en was de aardappelen.  Snij ze in blokjes en kook ze gaar.

  • Maak ondertussen de savooikool schoon: verwijder de harde buitenste blaren van de kool en ook de harde kern.  Spoel de kool en snij vervolgens in fijne reepjes.

  • Stoof de reepjes savooikool gaar in wat boter.

  • Bak ondertussen ook de spekjes bruin in boter.

  • Maak ten slotte de puree door de aardappelen en de savooikool samen te voegen en te pureren met de mosterd, een klontje boter en een scheutje melk.  Kruid met peper en muskaatnoot.

  • Roer de spekblokjes door de puree.

  • En klaar! Leg op elk bord een flinke schep puree, een worst en een lepeltje pickles.

Heb je deze keer zelf in de keuken gestaan? Gebruik de andere helft van de groene kool dan om een soepje van te maken.  Ik heb de kool gecombineerd met een overschotje van knolselder.

Geniet ervan en wie wil mag me zeker zijn of haar favoriete gerecht uit de oude doos laten weten!

Anniek


Stoemp van savooikool met worst en pickles

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x