5 mei 2020

Stoofvlees met frietjes

Aangezien het vorige week zaterdag de ganse dag heeft geregend had ik zin om mezelf en mijn gezin te verwennen met een lekker bordje troostvoeding: stoofvlees met frietjes.  Stoofvlees, alweer een gekende Vlaamse klassieker, vraagt natuurlijk wel wat tijd om klaar te maken, maar als je effectief de tijd neemt om het stoofvlees rustig te laten sudderen, word je echt beloond aan tafel!

Wij hebben er dus frietjes en een tomatensalade bij gegeten, maar hier heb je verschillende mogelijkheden.  Ook gekookte of gebakken aardappelen smaken er heerlijk bij, zelfs rijst wordt er soms bij geserveerd.  Ook in de groenten kan je variëren: een witloofsalade of een simpele groene salade bijvoorbeeld.  En waarom niet met een schepje appelmoes?

Ik denk dat ze komende zondag alweer een regenachtige dag geven…wie heeft er zin om in de keuken te staan? ;-)

Ingrediënten

4 porties –  ongeveer 20 min bereidingstijd – 120 minuten oventijd

  • 1 kg runderstoofvlees (in stukken gesneden)

  • 2 grote uien

  • 1 eetlepel bloem

  • Donker abdijbier of bruin bier: ongeveer 2 flesjes – sommigen gebruiken er zelfs 3

  • 1 sneetje bruinbrood

  • 2 eetlepels mosterd

  • Boter

  • 2 blaadjes laurier en 2 takjes tijm

  • 1 kruidnagel

  • Peper en zout

Bereiding

  • Snipper de uien, verwarm een klontje boter in een stoofpot en fruit de ui glazig.

  • Laat boter smelten in een (andere) braadpan of stoofpot.  Kruid het vlees met peper (en zout optioneel) en schroei het in kleine porties dicht.

  • Doe het gebakken vlees bij de uien.  Sommige recepten geven aan om op dit moment een eetlepel bloem toe te voegen en even te laten meebakken.  Dit om later de saus te helpen binden.  

  • Ga dan even terug naar jouw pan waar je het vlees hebt in laten aanbakken en blus deze pan met het bier.  Roer alle aanbaksels van het vlees los en breng het bier aan de kook.

  • Giet het bier, van zodra het kookt, bij de uien.  Staat het vlees nog niet volledig onder?  Voeg dan nog wat water toe.

  • Voeg de laurier en tijm toe, voeg de kruidnagel toe.

  • Besmeer vervolgens het sneetje bruin brood met de mosterd en leg deze boterham in de stoofpot op het vlees.

  • Laat nu het stoofvlees ongeveer 2 uur rustig sudderen op een laag vuurtje.  Roer af en toe eens in de kookpot om te zorgen dat het stoofvlees niet aanbrandt.

  • En dan serveren met alles wat je er graag bij eet!

Een lekkere portie van deze klassieker is binnenkort te vinden in onze automaten en wordt gauw geleverd als maaltijd aan huis.  Frietjes in de automaat of via de maaltijden aan huis wordt moeilijk ;-), maar eventueel kan je ze er zelf bij bakken?

Geniet ervan!

Anniek


Stoofvlees met frietjes

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x