15 april 2020

Tomatensoep met balletjes

Voor vele mensen, groot én klein, is deze kleurige soep een favoriet gerecht.

Waarom vind ik dit zo een leuk gerecht: het is een Vlaamse klassieker, een leuk gerecht om samen met kinderen te maken, en het smaakt op echt élk moment.

De lekkerste tomatensoep maak je met verse tomaten natuurlijk.  Maak je deze soep buiten het tomatenseizoen dan kies je best voor tomaat uit blik of brik.  Het tomatenseizoen in België begint stilletjes vanaf maart en is volop tijdens de maanden mei tot oktober.  Ik heb vandaag verse tomaten gebruikt. 

Wil je zelf aan de slag?

Ingrediënten

4 porties –  15 min voorbereiding - 30 min kooktijd

  • 5 vleestomaten (ongeveer 1 kg)
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 2 stengels selder
  • 2 wortels
  • 1 blikje tomatenpuree (optioneel)
  • 1 liter groentebouillon of kippenbouillon (naar keuze)
  • Olijfolie
  • Kruidentuiltje (3 takjes peterselie, 1 takje tijm en 2 laurierblaadjes)
  • Peper en zout
  • Verse peterselie of basilicum: naar smaak voor de afwerking
  • 250 gram gemengd gehakt (voor véél balletjes)

Bereiding

  • Snijd de ui, de knoflook, de selder en de wortel in stukjes.
  • Snij de tomaten in stukken.  Je kan ze ook eerst pellen indien je dat liever hebt.
  • Stoof de ui en de knoflook als eerste even aan in olijfolie (je kan uiteraard ook boter gebruiken). Voeg vervolgens de selder en de wortel toe en laat alles enkele minuten stoven. 
  • Doe dan ook de tomatenpuree erbij en laat opnieuw even verder stoven.
  • Vervolgens doe je de gesneden verse tomaten en de bouillon erbij, alsook het kruidentuiltje en laat je alles gedurende 30 minuten pruttelen op een zacht vuurtje.
  • Ondertussen rol je balletjes van het gemend gehakt; je kan het gehakt kruiden zoals gewenst: ik heb hier vleeskruiden en peper gebruikt.
  • Na een half uurtje haal je het kruidentuiltje uit de soep en mix je de soep goed fijn.  Indien je ongepelde tomaten hebt gebruikt duurt het mixen wat langer. 
  • Vervolgens doe je de gehaktballetjes in de soep en laat je alles nog een 3-tal minuutjes goed koken.  De balletjes zijn gaar als ze komen bovendrijven.
  • Serveer de soep en strooi er naar smaak wat gesnipperde peterselie of basilicum over.

Zeer zeker zeer gauw in onze automaten te vinden en als maaltijd aan huis.

Geniet ervan!

Anniek

Tomatensoep met balletjes

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x