12 september 2020

Tong in botersaus

Tongfilet in boter


Ook vandaag weer een klassieker: zeetong in boter gebakken.  

We eten dit zeker niet elke week, maar af en toe kan deze vis zó lekker smaken.  Het leuke is dat je kan variëren met dit gerecht.  Ik heb de tong vandaag met aardappeltjes gegeten, maar je kan er zeker ook frietjes bij eten, of een puree.  Je kan er warme groentjes bij serveren of een frisse salade.  Een ideaal gerechtje voor een avond alleen of met twee.  

Zin om zelf aan de slag te gaan?

Ingrediënten

2 porties – ongeveer 20 min bereidingstijd 

•    2 zeetongen: middelgroot en panklaar – ik heb de filets gekocht, dus geen staart/kop meer

•    Veldsla

•    Komkommer

•    6 aardappelen

•    50 gram boter

•    olijfolie

•    Voor de dressing: 4 eetlepels olijfolie + 1 koffielepeltje Balsamico azijn + 1 koffielepeltje mosterd

•    Verse peterselie, gesnipperd

•    Sap van een halve citroen

•    Peper en zout (optioneel)

Bereiding

•    Schil de aardappelen en kook gaar in kokend water.

•    Bereid de salade van veldsla en komkommer.

•    Maak een dressing van de mosterd, de olijfolie en de balsamico door deze 3 goed te mengen.  Ik voeg altijd nog een klein beetje water toe omdat ik de dressing anders te dik vind.  Kruiden met peper en zout naar wens.

•    Als de aardappelen en de salade klaar staan, begin ik met het bakken van de tongfilets.  Niet eerder, want ik wil absoluut vermijden dat ze aanbakken!

•    Kruid de tongen langs beide kanten met kruiden naar keuze: viskruiden of peper en zout.

•    Warm op een matig vuur een scheutje olijfolie op in een pan: best is een antikleefpan te gebruiken.

•    Leg de tongfilets in de pan van zodra de olie heet is.  De tongfilets blijven heel makkelijk kleven, dus belangrijk is om regelmatig met de pan te schudden om dit te vermijden.

•    Draai de filets om na 3 minuten.

•    Voeg de boter toe aan de pan en draai de vis na 3 minuten weer om.

•    Zet het vuur nu zachter en draai de vis nog 2 x om na ongeveer 1 minuutje.

•    Haal de tongfilets uit de pan en draai het vuur weer hoog onder de pan met het braadvet.

•    Zodra de boter warm is, voeg je er de gesnipperde peterselie aan toe en het verse citroensap.

•    Maak een mooi bordje met enkele aardappeltjes, wat salade met dressing en een tongfilet met een flinke lepel van het sausje.

Geen tijd om zelf te koken?  Niet getreurd, zeer binnenkort te vinden in onze automaten of geleverd als maaltijd aan huis.

Geniet ervan!

Anniek



Tong in botersaus

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x