17 februari 2020

Varkenshaasje met Provençaalse saus

We zijn half februari, de laatste maand van de winter is aangebroken en de lente komt er bijna aan!  Eindelijk weer wat meer kleur in de natuur rondom ons.  En ook weer meer variatie in ons bord, groenten zoals tomaten, courgette en venkel staan bijna terug op het menu.  Ik kijk er alvast naar uit…maar eigenlijk kon ik niet meer wachten om een zomers gerechtje in mijn bord te zien liggen.  Een klassieker, maar oh zo lekker:  Provençaalse saus met varkenshaasje. 

Aan een Provençaalse saus kan je zo veel en zo weinig groentjes toevoegen als gewenst. Wat er zeker in hoort, zijn tomaten, ajuin en wortel.  Maar voor mij, hoe meer groenten, hoe meer feest! Ook courgette, champignons, paprika’s en aubergine zijn perfect voor deze saus.                                                                         Varkenshaasje is het meest zuivere, magere, sappige en malse stukje vlees van het varken.  Persoonlijk vind ik dit stukje vlees het lekkerst als het mooi rosé gebakken is. Dat wil zeggen een mooi bruin korstje aan de buitenkant, en nog lichtjes roze binnenin. Een varkenshaasje weegt tussen 400 en 600g, en is geschikt voor 4 personen. Dan blijft nog de vraag wat we hier bij eten…ook weer verschillende mogelijkheden!  Wil je er een echt feestelijk gerecht van maken, dan bak je er een kroketje bij.  Voor een meer alledaagse gezonde maaltijd vind ik er rijst zeer lekker bij.  Wil je nóg wat meer groenten op jouw bord, dan lijkt broccoli rijst me de perfecte oplossing.


Ingrediënten

4 porties - 20 min snijwerk – ongeveer 20 min kooktijd

  • 1 ajuin
  • 2 teentjes look
  • 2 paprika’s (ik heb een rode en een gele gebruikt)
  • 3 wortels
  • 250 gram champignons
  • 1 courgette
  • 800 gram tomatenblokjes uit blik
  • 1 blokje groentebouillon
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • Verse basilicum en/of oregano
  • peper
  • Olijfolie
  • Rijst voor 4 personen (1 à 2 zakjes)
  • 1 varkenshaasje

Bereiding


  • Haal het varkenshaasje tijdig uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snipper de ui en plet de knoflook.
  • Was alle groenten en snij ze in blokjes.
  • Snij de champignons in vieren of in schijfjes.
  • Stoof de ui glazig in wat olijfolie, samen met het bouillonblokje.
  • Voeg vervolgens de look, de wortel – en paprikablokjes toe en laat enkele minuten meestoven.
  • Ondertussen doe je wat bakboter in een pan en laat je het varkenshaasje op een hoog vuur dichtschroeien aan alle kanten (ongeveer 2 minuten per kant).

Terug naar de saus:

  • Doe de tomatenblokjes eveneens in de kookpot samen met de champignons en de courgetteblokjes.
  • Tenslotte doe je het laurierblad en het takje tijm erbij en laat je alles een 15-tal minuten pruttelen op een laag vuur.
  • Wanneer de groentjes gaar zijn (opgepast dat ze knapperig blijven!), kan je de saus bijkruiden met peper en zout (indien gewenst) en fijngehakte verse basilicum en/of oregano.
  • Terwijl jouw Provençaalse saus aan het pruttelen is, zet je het vlees in een ovenschaal in de oven en laat je het rosé garen in een 15-tal minuten.
  • Ondertussen kook je de gewenste hoeveelheid rijst klaar.
  • Snij het vlees in plakken en verdeel alles over de borden!


Ik heb tomaten uit blik gebruikt omdat het absoluut niet het tomatenseizoen is momenteel.  In de zomer gebruik je uiteraard verse tomaten of een combinatie van beiden.

Bij dit gerechtje komt wel wat snijwerk aan te pas, maar het is de moeite waard!  Moest je hier deze week toch de tijd niet voor vinden, ga dan volgende week zeker langs één van de automaten voor jouw kant en klare versie.

Geniet ervan!

Anniek

Varkenshaasje met Provençaalse saus

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x