18 juli 2020

Videe met frietjes

Echt Belgisch vandaag met videe, vol-au-vent of koninginnenhapje met frietjes. Een klassieker die gesmaakt wordt door iedereen op elk moment. Let wel, de originele bereiding van deze topper vraagt heel wat tijd en moeite...  Wij zijn gegaan voor een korte en makkelijke versie!

Ingrediënten

4 porties – ongeveer 30 min bereidingstijd

  • 500 gram kip

  • 250 gram champignons

  • 2 eetlepels bakboter

  • 1 dl room

  • 2 eetlepels bloem

  • Half blokje bouillon van kip

  • 5 dl kippenbouillon

  • Enkele takjes verse peterselie

  • Nootmuskaat

  • Peper en zout (optioneel)

  • 4 bladerdeegkoekjes

  • 300 gram gehakt naar keuze

  • 1 eidooier

  • 2 eetlepels paneermeel

Bereiding
  • Verwarm de oven voor op 180 gr.

  • Snijd de kip in hapklare stukjes en kook ze gaar in water gedurende een 10-tal minuutjes. Voeg een half blokje kippenbouillon toe aan het water. 

  • Meng het gehakt met de eidooier en het paneermeel. Kruid met wat peper en zout en rol er kleine balletjes van.

  • Hak de peterselie fijn.

  • Maak de champignons schoon. Ik doe dit door het vuil te verwijderen met wat keukenpapier. Snijd ze vervolgens in stukken.

  • Breng 2/5 de van de kippenbouillon aan de kook, zet het vuur wat lager en leg de gehaktballetjes gedurende ongeveer 3 minuten in het water om te garen. De balletjes zijn gaar als ze komen bovendrijven.

  • Bak ondertussen de stukjes champignons in wat boter in een pan. Bak ze gedurende ongeveer 4 minuten op een redelijk hoog vuur. Kruid vervolgens met peper.
    Bestrooi de champignons met de bloem en roer goed totdat de bloem is ‘opgedroogd’. (Oppassen hier dat je niets laat aanbranden)

  • Overgiet met de rest van de kippenbouillon (3/5 de) en roer even alles goed door. Kruiden met muskaatnoot en peper en ook de room eronder roeren.

  • Voeg de gehaktballetjes en de stukjes kip toe en laat nog een 3-tal minuutjes zachtjes opwarmen. Zeker niet meer laten koken.

  • Ten slotte nog de bladerdeegkoekjes klaarmaken: deze zet je 5 minuten in de voorverwarmde oven.
    Snijd de hoedjes uit de bladerdeegkoekjes en vul ze met videe. Zet de hoedjes er weer op en verdeel over de borden. Lepel nog wat extra saus op het bord en werk af met de verse peterselie.

Wij hebben er frietjes bij gegeten en een groen slaatje. Maar zelfgemaakte puree of een gekookt aardappeltje is er uiteraard ook heel lekker bij.

Ook zin gekregen in deze klassieker?  Zeer binnenkort te vinden in onze automaten of geleverd als maaltijd aan huis.

Geniet ervan!

Anniek


Videe met frietjes

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x