Vogelnestjes in tomatensaus

11 maart 2020

Vogelnestjes in tomatensaus

Welke klassieker past beter bij dit koude en druilerige weer dan deze verrukkelijke vogelnestjes in tomatensaus?

Heerlijk voor een doordeweekse maaltijd of voor een etentje met de ganse familie bij oma tijdens het weekend.  Jong en oud zullen genieten van dit familie recept.

Ik vind de klassieke bereiding het lekkerst, de vogelnestjes vergezeld van aardappelpuree.

Wil jij liever nog wat extra groenten?  Ook in dit gerecht kan je de aardappelpuree makkelijk eens vervangen door een puree van groenten: broccoli of knolselder.  Of waarom niet nog wat extra groenten toevoegen aan de tomatensaus: courgette, champignons en/of paprika bijvoorbeeld. 

Ingrediënten

4 porties - 45 min bereidtijd

Vogelnestjes:

  • 4 eieren
  • 600 gram gehakt (naar keuze: kippengehakt / varkensgehakt / rundsgehakt)
  • 1 eidooier
  • 6 eetlepels paneermeel
  • Gewenste kruiden voor bij het gehakt: peper, zout, mengeling van vleeskruiden, tijm…
  • Klontje bakboter

Aardappelpuree:

  • 8 aardappelen
  • Een scheutje melk
  • 1 eetlepel boter
  • Peper en muskaatnoot (zout indien gewenst)

Tomatensaus:

  • 2 sjalotten
  • Teentje look indien gewenst
  • 800 gram à 1 kg tomatenvlees van verse tomaten of tomatenblokjes uit blik
  • Scheutje olijfolie
  • 1 groentebouillonblokje
  • Gedroogde kruiden naar keuze: peper, zout, spaghettikruiden, takje tijm, paprika, laurierblad, ..
  • Verse kruiden naar keuze: basilicum, oregano,…

Bereiding

We beginnen met de tomatensaus!

  • Snipper de ui en plet de knoflook.
  • Pel (en ontpit) de tomaten en snij ze in stukken.  Zelf ontpit ik de tomaten nooit, maar dit is een kwestie van smaak!
  • Stoof de ui glazig in wat olijfolie, samen met het bouillonblokje.
  • Voeg vervolgens de look toe en laat enkele minuten meestoven.
  • Roer er de stukjes tomaat door (de verse tomaten of de tomaten uit blik) en doe het laurierblad en takje tijm erbij.
  • Zet het vuur wat lager en laat de tomatensaus gedurende 10 minuten zachtjes sudderen terwijl je de vogelnestjes bereidt.

De vogelnestjes:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Kook de eieren gedurende 10 minuten. Laat ze vervolgens schrikken onder koud water en pel ze.
  • Meng het gehakt met het paneermeel en de eidooier, en de gewenste kruiden.
  • Verdeel het gehakt in 4 bollen, duw een putje in de bol en leg daarin een ei. Verdeel dan het gehakt verder rond het ei.  Je gaat de gepelde eieren helemaal bedekken met gehakt.
  • Bak de vogelnestjes vervolgens rondom goudbruin in een klontje boter in de pan en leg ze in een ovenschotel.
  • Verwijder het laurierblad en takje tijm uit de tomatensaus, voeg de gewenste kruiden toe en roer goed door.
  • Voeg de tomatensaus toe aan de ovenschotel en plaats deze in de voorverwarmde oven gedurende 25 minuten.

De puree:

  • Ondertussen schil en was je de aardappelen en kook je ze gaar in water.
  • Pureer de aardappelen met de stamper en roer er wat melk en / of boter door om de puree smeuïg te maken.  Kruid de puree met peper en muskaatnoot.


Na de oventijd, schik de vogelnestjes op een schotel met de doorsnede naar boven en serveer ze met de tomatensaus en de puree!

Ik heb opnieuw tomaten uit blik gebruikt vandaag.  Tijdens het tomatenseizoen gebruik ik zeker verse tomaten of een combinatie van beiden.

Geniet ervan!

Anniek


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ newsletter_message }}

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x