Een hart op de juiste plaats

Een hart op de juiste plaats

Dergelijke ondernemers zijn goud waard 

CD&V-voorzitter Sammy Mahdi heeft een bezoek gebracht aan Zorgtraiteur Claessens in Zaventem. Het familiebedrijf van André Claessens werd al een aantal keer geprezen omwille van de service die zij bieden aan senioren thuis, maar ook aan scholen en woonzorgcentra.
In 2022 kreeg het nog de titel van Trends Ambassadeur Vlaams-Brabant.

Zij leveren in de driehoek Brussel, Leuven en Mechelen, in juni 2023 openen zij een 2de filiaal te Leuven, waarmee ze op aanvraag ook maaltijden aan huis te Leuven zullen aanbieden. 


“Het leveren van verse, kwaliteitsvolle maaltijden aan ouderen, maar ook het op die manier doorbreken van hun sociaal isolement past volledig binnen onze oproep om meer respect te hebben voor deze generatie”, verklaart Mahdi zijn bezoek. “Lokaal en op maat van ouderen, dat werkt. Ondernemers als André Claessens zijn dan ook goud waard.”

Uiterst gemotiveerd 

Vandaag zijn er bij de Zorgtraiteur zo’n 50 werknemers tewerkgesteld. De vraag naar de service wordt ook elk jaar groter.

“We merken dat we met ons bedrijf een unieke, maar ook broodnodige service leveren”, zegt André Claessens. “Wij kiezen er ook bewust voor om verschillende jonggepensioneerden in te schakelen in het bedrijf. Zij zijn echte kennisbakens. Ze kennen de doelgroep bovendien des te beter en zijn uiterst gemotiveerd om jongere werknemers de kneepjes van het vak te leren, zowel in de keuken als bij de leveringen. En ik ben ook zeer blij dat zij ervoor kiezen om hier te komen werken.”

Geen vervaldatum

“Dit is het beste voorbeeld dat ouderen nog niet meteen afgeschreven mogen worden op de arbeidsmarkt, integendeel”, pikt Mahdi in.

“Daarom zullen we komend weekend tijdens ons nationaal gemeenschapscongres ook ervoor pleiten om leeftijdsgrenzen als criterium om mensen uit de arbeidsmarkt, het vrijwilligerswerk, toegang tot zorg en ondersteuning of wat dan ook te weren, weg te werken. Mensen hebben immers geen vervaldatum.”


Gratis water op de warmste dag van het jaar (HLN)

‘Neem af en toe een slokje’:Traiteur André Claessens bezorgt gratis waterflesjes aan senioren

Dinsdag deelden de maaltijdbezorgers van de traiteur uit Nossegem gratis flesjes water uit aan senioren. “We willen kijken of het goed gaat met hen, en hen aansporen om voldoende te drinken.”


“Enkele jaren geleden hebben we ook al eens water meegegeven met de maaltijden”, vertelt Claessens. “We hebben daar toen veel positieve reacties op gekregen. Met de hitte van vandaag besloten we om dat nog eens te doen.” Senioren die vandaag een maaltijd aan huis kregen, ontvingen ook een gratis flesje water met de ludieke boodschap ‘neem af en toe eens een slokje’.

“Senioren hebben vaak de gewoonte om niet veel te drinken”, legt Claessens uit. “Sommigen ontvangen weinig bezoek. Daarom geven onze maaltijdbezorgers een gratis flesje water mee, en doen ze een praatje met de mensen om te zien of alles goed gaat. Ze geven de senioren ook de raad om voldoende te drinken met zo’n warm weer. Kleine initiatieven zoals dit kunnen voor hen een groot verschil maken.” Zo’n 500 mensen kregen vandaag een gratis waterflesje bij de maaltijd.


Businessclub Kortenberg schenkt 5000€ aan goede doel (HLN)

Businessclub Kortenberg schenkt 5.000 euro aan Chemotivé

De Businessclub Kortenberg heeft woensdag een cheque van maar liefst 5.000 euro overhandigd aan Chemotivé. Die organisatie zamelt geld in voor de Stichting tegen Kanker en werd opgericht door drie zussen uit Sint-Stevens-Woluwe die hun vader enkele jaren geleden aan de ziekte verloren.

Lana, Yelka en Chloë Ockerman richtten Chemotivé op in 2019 – enkele maanden nadat hun vader stierf aan kanker. Sindsdien zamelden ze al geld in voor de Stichting tegen Kanker door onder meer gepersonaliseerde mutsen en draagtassen te verkopen. Nu krijgen ze ook financiële steun van de Businessclub Kortenberg. Die werd opgericht om de noodlijdende voetbalclub Sporting Kortenberg te redden en telt een dertigtal ondernemers die actief zijn in Kortenberg of er hun zetel hebben. Vandaag kregen de drie zussen een cheque van 5.000 euro overhandigd.

“Dat geld werd ingezameld met een loopactie van de spelers en staf van de voetbalclub”, zegt André Claessens, een van de drijvende krachten achter de voetbalclub. “Ze konden punten verzamelen door van de ene deelnemende handelaar naar de andere te lopen. Uiteindelijk werd op die manier 3.500 euro ingezameld en dat bedrag werd vervolgens door de Businessclub opgetrokken tot 5.000 euro.”


Traiteur Claessens André , steunt gesloten fitnessuitbater (HLN)

Fitnessuitbater krijgt steun van traiteur voor paasbrunch: “Wat gemakkelijker dan thuis in oven broodjes af te bakken”

Al maanden liggen de toestellen in fitnesscenter Solana in Kortenberg stof te vergaren door de verplichte sluiting als gevolg van het coronavirus en dus gaat uitbater Koen Janssens op zoek naar andere manieren om wat geld in het laatje te krijgen. Dat doet hij nu met een paasbrunch. Daarvoor krijgt de uitbater de steun van traiteur André Claessens uit Nossegem, die eerder ook al andere handelszaken hielp in deze crisis.


Een jaar geleden gingen de fitnesszaken in ons land dicht. Midden juni mochten ze de deuren heropenen, maar dat was niet meteen een succes aangezien de zomermaanden steevast de rustigste periodes zijn. “En ook nadien kwam het maar moeilijk op gang omdat mensen geen nieuw abonnement durfden te nemen aangezien de coronacijfers opnieuw de slechte richting uit gingen”, zegt Koen Janssens, eigenaar van Solana Fitness in Kortenberg. “Uiteindelijk moesten we eind oktober de deuren voor een tweede keer sluiten en ook vandaag zijn we nog steeds gesloten. Voorts hebben we weinig perspectief, maar ondertussen blijven de rekeningen wel komen. Van de overheid krijg ik net voldoende steun om die rekeningen te betalen, maar daar blijft het bij. Inmiddels zijn alle reserves op en was het zelfs met Sinterklaas en Kerstmis rekenen of ik wel cadeaus voor mijn kinderen kon kopen.”

Thuis broodjes bakken

Daarom koos de fitnessuitbater ervoor om met Valentijn een brunch samen te stellen. “Dat ging eigenlijk beter dan verwacht, waardoor we plots een pak werk hadden”, aldus nog Koen. “Al die broodjes thuis in de oven afbakken, dat was geen sinecure (lacht). Toen ik het idee van de paasbrunch lanceerde, bood traiteur André Claessens plots zijn hulp aan.”

Concreet zal de traiteur de fitnessuitbater helpen bij het samenstellen van de boxen, om ze vervolgens ook met zijn bestelwagens aan huis te leveren. “Als ik hem op deze manier kan helpen, dan doe ik dat met veel plezier”, zegt André Claessens. “De voorbije maanden hielp ik ook al andere handelszaken omdat ze het moeilijk hadden in deze crisis. De fitnesszaken hebben momenteel helemaal geen perspectief en daarom schiet ik Solana nu te hulp.”


André, peter van goed doel tegen kanker: Chemotivé (HLN)

Lana (25), Yelka (24) en Chloë (22) Ockerman, drie zussen die twee jaar geleden hun vader aan kanker verloren en nadien Chemotivé oprichtten, verkopen na mutsen en draagtassen nu ook drinkbussen en kerst- en wenskaartjes. Door het coronavirus gebeurt de verkoop momenteel alleen online. De opbrengst gaat naar de Stichting tegen Kanker.


Op 5 december 2018 moesten de drie zussen uit Sint-Stevens-Woluwe afscheid nemen van hun vader, Wim Ockerman. Hij verloor een lange strijd tegen keelkanker. Omdat ze zagen dat hun vader ondanks de zware strijd altijd positief bleef, besloten ze een actie op poten te zetten. Al snel werd Chemotivé – een samensmelting van chemo en motivé – in het leven geroepen.

Daar waar ze vorig jaar van kerstmarkt naar kerstmarkt trokken met hun mutsen en draagtassen met ludieke opschriften als ‘Che-mo-ti-vé’ of ‘Dan KAN ’K ER weer tegenaan’, verkopen ze dit jaar ook drinkbussen en kerst- en wenskaarten. “Met die kaarten willen we iedereen opnieuw dichter bij mekaar brengen in deze moeilijke tijden”, vertelt Lana Ockerman. “De drinkbussen, met het ludieke opschrift ‘KAN ’K ER WEER ENE DRINKEN’, kwamen er dan weer omdat we duurzaamheid belangrijk vinden en we sport en gezondheid willen aanmoedigen. Dan is zo’n drinkbus hét item bij uitstek.”

1.000 euro

In tegenstelling tot vorig jaar gebeurt de verkoop momenteel alleen online, uiteraard als gevolg van het coronavirus. “Maar op één dag tijd wisten we al 1.000 euro in te zamelen”, klinkt het bij Lana. “Het is fantastisch dat mensen ons initiatief zo massaal steunen. Dit jaar krijgen we organisatorisch gezien trouwens de hulp van enkele vriendinnen. Zij maakten de ziekte van onze papa van dichtbij mee en steunden ons maandenlang. Zelf kregen ze binnen hun familie trouwens ook met kanker te maken.”

Blijf op de hoogte


Krijg een melding bij belangrijk nieuws over Algemeen.

Maar ook traiteur André Claessens uit Nossegem stapt mee in het project. Hij verloor zijn vader in 2013 eveneens aan longkanker. “Ik ben peter van het project en probeer de drie zussen te helpen waar nodig”, zegt de traiteur. “Zo heb ik vorige week bij mijn ruim 600 klanten kerstkaarten verkocht, waarmee we 2.100 euro ophaalden. Ik vind het fantastisch dat drie jonge vrouwen zo’n mooi initiatief nemen na de dood van hun vader en daarom verdienen ze mijn volle steun.”


Traiteur uit Zaventem stelt wagenpark ter beschikking voor lokale handelaars (VRT)


Een traiteur uit Zaventem stelt zijn bestelwagens ter beschikking voor de kleine handelaars uit de buurt. Zo wil hij de niet-essentiële winkels een hart onder de riem steken en hen helpen om hun bestellingen te leveren.

Niet-essentiële winkels mogen sinds de lockdown niet meer open zijn, maar ze mogen wel bestellingen aannemen. De klanten kunnen die bestelling komen halen, of de handelaars kunnen ze naar de klanten brengen. En daar wil Traiteur Claessens uit Zaventem nu bij helpen door zijn bestelwagens in de namiddag ter beschikking te stellen. 

“We weten dat het voor de niet-essentiële zaken vandaag kommer en kwel is”, zegt traiteur André Claessens. “Velen van hen zijn niet georganiseerd op ‘delivery’, ze hebben vaak geen grote voertuigen of alleen een personenwagen. Ik denk dat dat problemen veroorzaakt. We hebben zelf een uitgebreid wagenpark, maar veel van die voertuigen staan het merendeel van de tijd stil. Daarom dacht ik: als we mekaar kunnen helpen, komen we al heel ver.”  

De  traiteur levert maaltijden tussen Leuven, Brussel en Mechelen. Handelszaken uit die buurt die een wagen kunnen gebruiken, kunnen zich aanmelden bij traiteur Claessens.  “Ons transport staat voor de handelaars uit de buurt ter beschikking, zowel voor éénmalig gebruik als wat vaker. Let wél, we zoeken geen voedingsbedrijven, dat zou wat gek zijn, onze concurrenten moeten hier niet aankloppen. Dat lijkt me logisch”, besluit Claessens.


Traiteur Claessens André bouwt netwerk voor zorg op maat. (VOKA)


Senioren krijgen gratis flesje water op warmste dag van het jaar. (ROB TV)


Warm weer betekent veel drinken. Dat geldt zeker ook voor senioren. Daarom deelt Traiteur Claessens André vandaag bij iedere geleverde maaltijd een gratis flesje water uit. Claessens bezorgt elke dag maaltijden aan meer dan 600 ouderen. Hij doet dat onder meer in Boortmeerbeek, Haacht, Bertem, Herent en Kortenberg. Ook Felix uit Korbeek-Dijle kreeg vandaag een flesje water bij zijn maaltijd.

Maaltijd bij Traiteur Claessens André kopen? Gratis pintje bij café De Tinnen Pot. (HLN)


Om Marc De Cock en Agnes Vanhamme, de uitbaters van café De Tinnen Pot in Nossegem, een financieel duwtje in de rug te geven, deelt traiteur André Claessens tweehonderd vouchers voor een gratis pintje in de kroeg uit. Wie een maaltijd van de traiteur koopt, maakt kans op zo’n voucher.


“Drie jaar geleden werd een deel van feestzaal De Koperen Kraan achter café De Tinnen Pot in Nossegem in de as gelegd door een brand en de voorbije weken moesten Marc en Agnes hun café sluiten als gevolg van het coronavirus”, zegt André Claessens van de gelijknamige traiteurszaak uit Nossegem. “Zoveel pech in drie jaar tijd, dat verdient een steuntje in de rug.”

En dus besloot de traiteur om de komende weken tweehonderd vouchers voor een gratis pintje in de enige kroeg van Nossegem uit te delen. “Wie een maaltijd uit de automaat haalt, maakt kans om zo’n voucher te winnen”, legt hij uit. “Deze week werden er enkele tientallen vouchers op de maaltijden gekleefd en dat zal de komende twee weken opnieuw het geval zijn. Met zo’n voucher kunnen de klanten een gratis consumptie in De Tinnen Pot krijgen, in de hoop dat ze er nadien natuurlijk nog wat meer drinken (lacht). De actie loopt eind deze maand af, waarna ik het totale bedrag aan Marc en Agnes zal betalen.”

Moeilijk werkenDe uitbaters van De Tinnen Pot zijn in de wolken met de actie. “Een prachtige geste van André”, zegt Marc De Cock. “Er is geen betere manier om ons te steunen. Ondertussen verloopt de heropstart wel vlot. We kunnen heel wat tafels en stoelen op ons terras plaatsen en hebben de feestzaal ook tijdelijk tot café omgevormd. Ondanks dat het voor ons wat moeilijker werken is door alle maatregelen, is de opkomst wel heel goed.


Traiteur verrast leerlingen en personeel Sint-Lambertusschool met gebak. (HLN)

Al enkele weken kan traiteur André Claessens geen maaltijden meer leveren in de Sint-Lambertusschool in Nossegem door het coronavirus, maar maandag werden de leerlingen en het personeel bij hun terugkeer naar school wel getrakteerd op gebak. “Op die manier willen we de kinderen en de helden van het onderwijs een hart onder de riem steken.”Al jaren kunnen de leerlingen van de Sint-Lambertusschool in Nossegem ’s middags smullen van de maaltijden van traiteur André Claessens uit Zaventem. Door het coronavirus was de school echter twee maanden dicht en ook vandaag bij de heropstart worden er nog geen maaltijden geleverd in scholen. En dus besloot de traiteur de kinderen en het personeel te verrassen met een gebakje.“Voor de leerlingen waren het bizarre weken, dus ze verdienen een verrassing”, aldus André Claessens. “Maar ook voor het schoolpersoneel is het dezer dagen aanpassen. Ze hebben zich de voorbije weken uit de naad gewerkt om de kinderen van op afstand te onderwijzen en moeten nu bij de heropstart met allerlei maatregelen rekening houden. Met dit toetje wil ik aantonen dat ze respect verdienen.”Opkikker“Een prachtige attentie van André”, liet directeur Jorn Dupont weten. “Twee maanden al kunnen we hem geen inkomsten meer bezorgen en dat zal de komende weken jammer genoeg niet veranderen aangezien we geen warme maaltijden meer mogen geven. Dat hij ondanks dat inkomstenverlies toch aan ons denkt, is fantastisch. Voor de leerlingen en ons leerkrachtenteam was dit een welverdiende opkikker.”


Dramatische moederdag dreigt voor bloemist tot andere handelaars hun hulp aanbieden. (HLN)

Een gesloten winkel en een verbod op het afhalen van bloemen: net als voor heel wat bloemisten dreigde het ook voor Het Viooltje een dramatische Moederdag te worden. Maar de bloemist met vestigingen in Sterrebeek en Kampenhout krijgt nu plots hulp van drie andere handelaars die hun bestelwagens ter beschikking stellen om alle Moederdagboeketten aan huis te leveren.Sinds het begin van de lockdown leveren tal van bloemisten boeketten aan huis, maar met Moederdag komende zondag – traditiegetrouw een van de drukste dagen van het jaar – is de vraag zo groot dat de bloemisten niet alle bestellingen kunnen leveren. Daarom hoopten ze dat ze hun deuren al op zondag konden heropenen en niet pas een dag later. De Nationale Veiligheidsraad hield het been stijf en dus dreigden heel wat bloemisten een hoop inkomsten te mislopen. Zo ook bij Het Viooltje, maar dankzij de hulp van drie andere handelaars zullen komende zondag wel honderden boeketten in de omgeving van Sterrebeek en Kampenhout aan huis geleverd kunnen worden.Op volle kracht“We beschikken zelf over drie bestelwagens, maar dat is uiteraard onvoldoende om op een hoogdag als Moederdag alle bestellingen aan huis te leveren”, zeggen zaakvoerders Natacha Soetaert en Kim De Vleeschouwer. “De voorbije weken kregen we al de hulp van The Catering Company uit Boortmeerbeek en Primo Tours uit Haacht, maar voor komende zondag schiet ook Traiteur André Claessens uit Nossegem ons te hulp. Die drie handelaars stellen hun bestelwagens ter beschikking zodat we toch op volle kracht alle bestellingen kunnen leveren.”“In deze uitzonderlijke tijden is het logisch dat handelaars elkaar helpen”, meent André Claessens. “Zaterdagmiddag en zondag worden onze acht bestelwagens normaal niet gebruikt, dus kunnen we ze zonder problemen gebruiken om Het Viooltje een handje te helpen. Ook onze chauffeurs willen in de bres springen voor de bloemist. Als we onze acht bestelwagens laten uitrijden, kan Het Viooltje al snel 400 tot 500 extra boeketten leveren.”


Traiteur deelt potjes pudding uit. (VRT NWS)

Greta Van Win uit Steenokkerzeel toverde de voorbije weken haar keuken om tot een heuse puddingfabriek. Ze maakte duizenden puddinkjes om gratis uit te delen aan zorgverleners, brandweermensen, vuilnisophalers en anderen die zich inzetten tijdens deze coronacrisis. Van de politie moest Greta stoppen met haar activiteiten omdat ze geen essentiële verplaatsingen maakte en onder meer contact had met hoogbejaarden. Maar een traiteur uit de buurt zal haar potjes pudding overnemen.

Greta Van Win is een vrouw met een groot hart en houdt van koken. Toen de coronacrisis uitbrak in ons land wou ze iedereen in haar gemeente bedanken die zich inzet tijdens deze crisis . "Ik kwam op het idee om pudding te maken en het rond te brengen aan de hulpverleners, brandweermannen, postbodes, politie, ..." vertelt Greta Van Win. "Ik had bijna 4.000 potjes gemaakt en uitgedeeld, toen ik een telefoontje kreeg van de politie om te vragen om er mee te stoppen. Het feit dat ik de potjes overal zelf uitdeelde, was plots een probleem."  

Het telefoontje van de politie kwam hard aan bij Greta. "Ik kreeg een klap op mijn hoofd, dat was een donderslag bij heldere hemel", zegt ze. "Voor ik hiermee begon had ik naar de Covid19-lijn gebeld om te vragen hoe ik dit allemaal veilig kon aanpakken. Ik draag handschoenen, een mondmasker, ik doe alles zoals het moet. Dus ik ben echt verbaasd dat ik nu moet stoppen met mijn initiatief. Ik heb al verschillende traantjes weggepinkt." 

Ook politie kreeg pudding

Greta is ook met haar pudding langsgeweest bij de politie. "Toen ik de pudding naar de politie bracht, waren ze heel blij. En dan krijg ik plots een telefoon van hen dat het niet meer mag. Allemaal heel vreemd. Want enkele uren na het telefoontje ontdekte ik in mijn brievenbus een kaartje van de agenten om mij te bedanken voor de pudding."

“De vrouw is inderdaad langsgeweest met de pudding, en we waarderen zeer zeker dat ze mensen een hart onder de riem wil steken”, zegt korpschef Filip Vansteenbergen van de politiezone KASTZE. “Wat we wel niet wisten is dat ze daarna naar tientallen andere adressen trok om pudding uit te delen. Ze doet niet-essentiële verplaatsingen, en ze heeft contact met verschillende mensen waaronder hoogbejaarden. Ik heb haar een kwartier aan de telefoon gehad en haar dat vriendelijk uitgelegd en ze toonde zelfs begrip. Ik heb haar niet geverbaliseerd en zelfs geen officiële waarschuwing gegeven."

De korpschef vindt het jammer dat het nu lijkt alsof de politie de boeman in het verhaal is. “De politie beslist niet wat de maatregelen zijn, we kijken er alleen op toe dat ze uitgevoerd worden. We kunnen in deze hele moeilijke tijden niet beginnen met uitzonderingen te maken. Het vraagt nu al heel veel van de politie. En we willen niet de perceptie creëren dat we niet weten waar we mee bezig zijn.”

Traiteur schiet te hulp

Hoe dan ook, André Claessens, een traiteur uit de buurt heeft zich aangeboden om de potjes pudding over te nemen: “Wij gaan vandaag nog naar vijf plaatsen om die lekkere dessertjes aan te bieden. Als eerste naar de politie van Zaventem, twee woonzorgcentra in Zaventem, OLV van Lourdes in Erps-Kwerps en Ter Burg in Nossegem. Ik denk dat dat hen enorm gaat smaken”, lacht Claessens.

Greta zelf is blij dat haar overgebleven potjes pudding nu niet in de vuilnisbak belanden: “Ik ben de traiteur zeer dankbaar dat hij mij een sms gestuurd heeft met de vraag of hij de potjes pudding in mijn naam mocht uitdelen.”


Een hart op de juiste plaats

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x