Flexibiliteit en ondernemerschap

Flexibiliteit en ondernemerschap

Traiteur uit Nossegem gaat warme maaltijden bezorgen aan Leuvense senioren: "We maken ook tijd voor een babbeltje"

VANAF NU OOK MAALTIJDEN AAN HUIS TE LEUVEN

Zorgtraiteur Claessens uit Nossegem bij Zaventem gaat nu ook in en rond Leuven maaltijden aan huis leveren bij bejaarden die nog thuis wonen. De vraag vanuit de Leuvense seniorenwerking is erg groot, en er zijn steeds minder bedrijven die maaltijden leveren op maat van senioren, zegt de traiteur. Naast het bezorgen van eten, wordt er ook tijd gemaakt voor een babbel. 

Het aantal cateraars dat gericht is op senioren, is aan het dalen. En vaak leveren ze maar een of twee keer per week", vertelt traiteur André Claessens uit Nossegem. "Van de senioren in Leuven kregen we zoveel aanvragen dat we op den duur met een wachtlijst zaten. En dus zijn we op zoek gegaan naar een distributielocatie in het centrum van waar de maaltijden aan huis te Leuven kunnen leveren."


Traiteur Claessens is een 'zorgtraiteur': het bedrijf werkt met mensen die niet zo makkelijk op de reguliere arbeidsmarkt terechtkunnen. En die zorg wordt doorgetrokken in het bezorgen van maaltijden. "Veel senioren waar we over de vloer komen, wonen alleen en onze leveranciers gaan tijd maken voor een babbeltje. Ze kunnen de krant uit de brievenbus halen of de pot choco opendoen waar ze mee sukkelen."

Samenwerking met artsen en verpleegkundigen

De traiteur werkt ook samen met zorgdiensten. "In de regio tussen Leuven, Brussel en Mechelen waar we nu al actief zijn, werken we nauw samen met artsen en thuisverpleegkundigen omdat we vaak dezelfde klanten delen. We houden ook rekening met bepaalde diëten, maar er zijn ook heel wat mensen met motorische problemen die moeilijk hun vlees kunnen snijden. Daarom stellen wij met ons team van voedingsdeskundigen per klant een voedingsdossier op." 

Het bezorgen van maaltijden aan huis zal ook ecologisch gebeuren. "We gaan dat doen met cargofietsen en daarmee zullen we Leuven centrum bedienen, maar ook Wilsele, Wijgmaal, Heverlee en Kessel-Lo kunnen vanaf 1 juni genieten van maaltijden aan huis"


Bezorgde traiteur uit Zaventem levert gratis krantje bij maaltijden om senioren niet te vergeten.


Supermarkten hebben de afgelopen maand een flinke omzet gedraaid. Maar ook traiteurzaken draaien goed. Bij traiteur André Claessens in Zaventem is het superdruk. En toch, André maakt zich zorgen over z'n klanten die nog amper buitenkomen. Voor senioren die niet op internet zitten is hij zelfs met een krant begonnen met verhalen uit de buurt.


Traiteur André Claessens uit Zaventem heeft nog geen klant minder sinds deze coronacrisis.  In deze moeilijke tijden waarin hij toch veel kommer en kwel tegenkomt, krijgt hij heel veel aanvragen. De maaltijden gaan voor 95 procent naar senioren die thuis zijn in de regio Leuven-Brussel-Mechelen.

Maar we hebben nog alles onder controle zegt Claessens: "Onze vaste medewerkers kloppen meer uren dan anders, en voor de rest is er het systeem van de flexies en studenten. Door de quarantaine zijn die meer beschikbaar omdat scholen alleen online of zelfs geen leerstof meer aanbieden. Er moeten dus extra uren geklopt worden omdat er meer maaltijden gemaakt moeten worden." 

Gratis krantje bij de maaltijden

En zo komt het dat er dagelijks veel maaltijden geleverd worden aan senioren die geïsoleerd zijn van hun kinderen of kleinkinderen. "Daarom kwamen we op het idee om bij de maaltijden een krantje te verdelen om de mensen te informeren met onder meer de mogelijkheden van thuiszorg, je vindt er mopjes in terug, kruiswoordraadsels, leuke verhalen, bewegingstips enzovoort."

Het uitgeven van het krantje wordt door heel wat senioren en hun familie positief onthaald: "Als je een actieve werkende mens bent, dan ben je waarschijnlijk ook vertrouwd met het internet, maar voor vele ouderen is dat niet meer zo. Niet iedereen weet zo maar wie er aan huis komt voor bepaalde diensten, en dan is zo'n krantje helemaal niet uit de mode", zegt Claessens.


Zaventemse traiteur stapt over naar koude maaltijd levering. (HLN)


Traiteur André Claessens uit Zaventem neemt drastische maatregelen om de besmetting van het coronavirus tegen te gaan. Zo worden de leveringen van warme maaltijden tot een absoluut minimum beperkt en vervangen door koude maaltijden. Die zullen in gerecycleerde wegwerpbakjes geleverd worden om het contact tussen zijn chauffeurs en de – voornamelijk – oudere klanten te beperken.


Dagelijks levert traiteur André Claessens maaltijden bij zowat 700 klanten in de ruime regio tussen Zaventem, Leuven en Mechelen. Ruim tachtig procent van die maaltijden wordt koud geleverd, maar zowat 150 klanten krijgen (dagelijks) een warm gerecht bezorgd. Daar komt vanaf maandag echter verandering in. Boosdoener is het coronavirus. “We leveren onze warme en koude maaltijden steeds in een thermobox en op een porseleinen bord”, zegt André Claessens. “De dag nadien nemen we de borden terug meer naar ons magazijn, maar die borden zijn niet altijd even proper. De kans is ook reëel dat er zich lichaamsstoffen op bevinden en in coronatijden is dat niet ideaal. Daarom heb ik beslist dat alle maaltijden vanaf maandag in wegwerpbakjes van gerecycleerde materialen geleverd zullen worden. Op die manier kunnen de klanten de bakjes na afloop weggooien en vermijden we contact met lichaamsstoffen. Die wegwerpbakjes zijn echter niet geschikt voor warme maaltijden, waardoor we genoodzaakt zijn om vanaf maandag alleen koude gerechten te leveren.”

Slechts 2 warme rondes

Toch maakt de traiteur in sommige gevallen een uitzondering. “Aangezien we bij heel wat senioren of zorgbehoevenden maaltijden leveren, willen we nagaan wie echt niet in staat is om onze koude maaltijden op te warmen”, aldus nog Claessens. “Daarom hebben we deze week een brief gestuurd naar de verschillende OCMW’s en zorginstanties om na te gaan of de klanten de mogelijkheid hebben om de maaltijden op te warmen en of ze dat ook zelf kunnen doen. Bij wie dat echt niet lukt, zullen we uitzonderlijk nog warme maaltijden op porseleinen borden leveren. We willen dat echter tot een absoluut minimum beperken om het besmettingsgevaar zo klein mogelijk te houden. Daarom zullen onze veertien gemengde rondes de komende weken opgesplitst worden in twee ‘warme’ en twaalf ‘koude’ rondes.”

De traiteur speelde al langer met het idee om de porseleinen borden – die vaak vuil terugkeren van bij de klanten – te vervangen door een nieuw systeem. “Maar het coronavirus heeft ons wat in snelheid gepakt, want dat plan waarbij we met herbruikbare materialen zullen werken, staat nog in haar kinderschoenen”, verduidelijkt André Claessens. “Omdat het nog te vroeg is om het te lanceren, kiezen we nu tijdelijk voor de wegwerpbakjes van gerecycleerd materiaal. Hiermee willen we een voortrekkersrol innemen, want met de gezondheid van onze voornamelijk oudere klanten moeten we voorzichtig omspringen.”


Traiteur neemt ingrijpende beslissing uit voorzorg tegen besmettingen. (Nieuwsblad)


Traiteurdienst André Claessens beperkt vanaf maandag drastisch de levering van warme maaltijden. Door het coronavirus maakt hij iets sneller dan gepland de overstap naar gerecycleerd wegwerpmateriaal. Enkel de zwaar zorgbehoevenden krijgen nog warme maaltijden geleverd.


Corona door de ogen van Traiteur Claessens André. (VRT NWS)

Het nieuwe coronavirus heeft onze routine volledig overhoopgegooid.
We zoeken met z'n allen creatieve oplossingen om ons leven, privé en professioneel, op de rails te houden, al is dat niet altijd evident.
Elke dag laten we iemand zijn of haar "coronaverhaal" vertellen.
Vandaag: traiteur André Claessens.


Flexibiliteit en ondernemerschap

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x