Wij stappen over naar levering van koude maaltijden. (HLN)

Traiteur André Claessens uit Zaventem neemt drastische maatregelen om de besmetting van het coronavirus tegen te gaan. Zo worden de leveringen van warme maaltijden tot een absoluut minimum beperkt en vervangen door koude maaltijden. Die zullen in gerecycleerde wegwerpbakjes geleverd worden om het contact tussen zijn chauffeurs en de – voornamelijk – oudere klanten te beperken.


Dagelijks levert traiteur André Claessens maaltijden bij zowat 700 klanten in de ruime regio tussen Zaventem, Leuven en Mechelen. Ruim tachtig procent van die maaltijden wordt koud geleverd, maar zowat 150 klanten krijgen (dagelijks) een warm gerecht bezorgd. Daar komt vanaf maandag echter verandering in. Boosdoener is het coronavirus. “We leveren onze warme en koude maaltijden steeds in een thermobox en op een porseleinen bord”, zegt André Claessens. “De dag nadien nemen we de borden terug meer naar ons magazijn, maar die borden zijn niet altijd even proper. De kans is ook reëel dat er zich lichaamsstoffen op bevinden en in coronatijden is dat niet ideaal. Daarom heb ik beslist dat alle maaltijden vanaf maandag in wegwerpbakjes van gerecycleerde materialen geleverd zullen worden. Op die manier kunnen de klanten de bakjes na afloop weggooien en vermijden we contact met lichaamsstoffen. Die wegwerpbakjes zijn echter niet geschikt voor warme maaltijden, waardoor we genoodzaakt zijn om vanaf maandag alleen koude gerechten te leveren.”

Slechts 2 warme rondes

Toch maakt de traiteur in sommige gevallen een uitzondering. “Aangezien we bij heel wat senioren of zorgbehoevenden maaltijden leveren, willen we nagaan wie echt niet in staat is om onze koude maaltijden op te warmen”, aldus nog Claessens. “Daarom hebben we deze week een brief gestuurd naar de verschillende OCMW’s en zorginstanties om na te gaan of de klanten de mogelijkheid hebben om de maaltijden op te warmen en of ze dat ook zelf kunnen doen. Bij wie dat echt niet lukt, zullen we uitzonderlijk nog warme maaltijden op porseleinen borden leveren. We willen dat echter tot een absoluut minimum beperken om het besmettingsgevaar zo klein mogelijk te houden. Daarom zullen onze veertien gemengde rondes de komende weken opgesplitst worden in twee ‘warme’ en twaalf ‘koude’ rondes.”

De traiteur speelde al langer met het idee om de porseleinen borden – die vaak vuil terugkeren van bij de klanten – te vervangen door een nieuw systeem. “Maar het coronavirus heeft ons wat in snelheid gepakt, want dat plan waarbij we met herbruikbare materialen zullen werken, staat nog in haar kinderschoenen”, verduidelijkt André Claessens. “Omdat het nog te vroeg is om het te lanceren, kiezen we nu tijdelijk voor de wegwerpbakjes van gerecycleerd materiaal. Hiermee willen we een voortrekkersrol innemen, want met de gezondheid van onze voornamelijk oudere klanten moeten we voorzichtig omspringen.”

Wij stappen over naar levering van koude maaltijden. (HLN)

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x