Ondervoeding bij senioren, wij pakken het aan. (VRT - Ook getest op mensen)

Als het gaat om het bereiden van maaltijden voor senioren, is het belangrijk om naast hun specifieke behoeften, ook rekening te houden met smaakbeleving.

Ouderen eten vaak minder omdat ze de smaak van hun eten anders ervaren. Smaak wordt op verschillende niveaus bepaald, deels in de mond met de tong, maar ook deels door geur. En juist hier wringt vaak het schoentje bij senioren, omdat hun reukorgaan achteruitgaat naarmate ze ouder worden. Dit heeft directe invloed op hun smaakbeleving en zorgt voor verminderde eetlust met alle gevolgen vandien.

We hebben ons verdiept in deze problematiek en zijn aan de slag gegaan met de bevindingen. We hebben gezocht naar creatieve oplossingen om de smaakbeleving van senioren te verbeteren.

Een van de methoden die we toepassen, is het toevoegen van bepaalde smaken die je niet direct zou verwachten in een gerecht. Een goed voorbeeld hiervan is onze chocomousse. Om de smaak van deze klassieke lekkernij voor senioren weer helemaal terug te brengen naar zoals ze het vroeger beleefden, voegen we koffie toe. Hoewel de senioren de koffiesmaak zelf niet proeven zorgt deze toevoeging ervoor dat de chocomousse voor hen weer vol van smaak is. Het versterkt de rijke chocoladesmaak en maakt het gerecht weer aantrekkelijk.
Dezelfde chocomousse, bereid met de toevoeging van koffie, zou totaal niet in de smaak zou vallen bij schoolkinderen die wij ook dagelijks maaltijden leveren. Daarom hebben we ervoor gekozen om van dit soort gerechten twee versies te bereiden, afgestemd op de specifieke doelgroep.
Door de smaakbeleving te verbeteren, hopen we dat senioren weer enthousiast worden om te eten en, zeer belangrijk, te genieten van hun maaltijden.

Interesseert deze thematiek jou?

Ondervoeding bij senioren, wij pakken het aan. (VRT - Ook getest op mensen)

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x