Award inclusief ondernemen 2022

Wat is inclusief ondernemen?

Een inclusieve onderneming zet in op diversiteit en heeft daarbij oog voor het potentieel van elke werknemer. De zichtbare verschillen springen het snelst in het oog: leeftijd, geslacht, ras, taal, fysieke verschijningsvorm, kleding, gedragsstijl,…. Maar ook minder zichtbare verschillen zijn belangrijk bij diversiteit: scholingsgraad, werkervaring, sociale achtergrond, interesses, talenten, levensdoelen,….

Een onderneming die oog heeft voor diversiteit zal rekening houden met al deze verschillen, en streven naar een zo divers mogelijke samenstelling van de ploeg. Inclusie gaat echter nog een stap verder, want een onderneming die streeft naar inclusie zal op zoek gaan naar hoe hij deze verschillen doelbewust kan inzetten, door het beste in mensen aan te spreken, door respect te tonen voor de eigenheid van elkeen, door mensen zich gewaardeerd te laten voelen ongeacht de functie, rang of taak.

Iedereen heeft een talent en verdient een kans. Een inclusieve onderneming vertrekt vanuit de visie dat elke burger op beroepsactieve leeftijd een arbeidsplaats kan vinden die overeenstemt met zijn talenten. Een inclusieve ondernemer slaagt er zo in mensen met drempels tot de reguliere arbeidsmarkt aan het werk te stellen. Dat is niet altijd evident, maar er zijn verschillende gespecialiseerde dienstverlenende organisaties waar u als onderneming beroep op kan doen ter ondersteuning. 

Waarom is inclusief ondernemen belangrijk?

Het belang van inclusief ondernemen is tweeledig. Enerzijds biedt het mogelijkheden voor ondernemingen om zich voor te bereiden op de arbeidsmarkt van morgen. Anderzijds biedt het kansen voor mensen met een zwakkere positie op de arbeidsmarkt om een duurzame job te vinden.

Inclusieve ondernemingen hebben een kritisch succesvoordeel door de unieke mix van zienswijzen, stijlen en vaardigheden bij de medewerkers. Om passende oplossingen te vinden voor klanten is creativiteit en inleving belangrijk. Dit vermogen stijgt aanzienlijk wanneer organisaties doelbewust gebruik maken van de diversiteit in haar onderneming.

Ondanks dat er in België de afgelopen jaren meer jobs aangeboden worden, blijft de werkzaamheidsgraad vooral bij kansengroepen laag. In België hebben laaggeschoolden, oudere werknemers, mensen met een functie-beperking en migranten van buiten de EU zelfs minder kansen om een job te vinden dan elders in Europa. Inclusieve ondernemingen geven iedereen een kans op werk, en dat is belangrijk. Want arbeid is een basisrecht.


Award inclusief ondernemen 2022

Pracht van een werkkracht

Durf mensen met een beperking een job aanbieden! De Vlaamse overheid lanceerde de nieuwe campagne ‘Pracht van een werkkracht’ om meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag te helpen in een ‘gewoon’ bedrijf.

Lees meer

Vlaams minister van Werk Jo Brouns geeft startschot voor campagne rond individueel maatwerk (HLN)

Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) heeft de officiële start van het individueel maatwerk in Vlaanderen gegeven. Hij deed dat niet toevallig in onze zaak in Nossegem. Momenteel stellen we 52 mensen te werk, waarvan er 12 een arbeidsbeperking hebben.

Lees meer

Inspireren over inclusief ondernemen (Het Nieuwsblad)

Sinds kort mogen we ons ‘1 uit de 1.000’ noemen. Tijdens een ontbijtsessie met collega-ondernemers vertelde zaakvoerder André Claessens hoe hij voorbij drempels naar mogelijkheden van werkkrachten met een beperking kijkt.

Lees meer

Ambassadeur 1 uit de 1000

Twee op de drie bedrijven die willen aanwerven, ondervinden steeds grotere moeilijkheden om geschikt personeel te vinden. Tegelijkertijd bedraagt de werkzaamheidsgraad van mensen met een arbeidsbeperking of langdurig gezondheidsprobleem maar 46%. Heel veel talent laten we zo verloren gaan. 1 uit de 1000 is een initiatief van ondernemers voor ondernemers. Voor zij die kijken naar skills, voorbij beperkingen.

Lees meer

Focus op mogelijkheden niet op beperkingen (HLN)

Zeven van de 23 werknemers van onze zaak kampen met een beperking.We kiezen er bewust voor om hen bij ons tewerk te stellen. "Werk vinden is voor die gasten geen evidentie, terwijl ze net heel gemotiveerd zijn. Bovendien zijn ze zo dankbaar."

Lees meer

We voeren bewust een inclusief personeelsbeleid (RING tv)

Dat André mensen met een arbeidsbeperking tewerkstelt, vindt hij evident. “Ik heb een verleden als verpleegkundige, dus weet heel goed wat de noden zijn van de zorgsector en die mensen. We werken nauw samen met VDAB en vzw Emino om mensen een kans te geven die op de traditionele arbeidsmarkt geen kans zouden hebben,” zegt zaakvoerder André Claessens.

Lees meer

Niet de handicap telt, wel de ingesteldheid. (Jobat magazine)

Mensen met een arbeidsbeperking hebben vaak extra ondersteuning nodig bij het uitvoeren van hun taken. Als dat het geval is assisteren we daar graag bij.

Lees meer

Duo Day Emino

Naar aanleiding van de DUO dag met Emino werd er een video opgenomen in onze zaak.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x